Toscana är ett perfekt område om man vill åka på upptäcksresa på egen hand.

Här finns mycket underbart att se på en liten yta. Hyra bil är det mest effektiva sätt att ta sig runt. Men vandra eller cykla har blivit allt mer populärt, och begränsar man sig till en del av Toscana, tex Chianti-området, de stora skogarna söder om Siena eller naturparken Maremma vid den toskanska kusten, så hinner man se ganska mycket på bara 3-4 dagar.

Programförslag

Här är ett förslag om man har hyrbil

Dag 1

Detta är en dag i Chianti, vinområdet mellan Florens och Siena. Ni tar den vackra Strada Chiantigiana mellan vingårdarna och besöker byarna Castillina in Chianti och Radda in Chianti. Ett besök på Barone Ricasolis slott Castello di Brolio med sina välkända viner, inklusive guidad tur av slottsmuseum, vinkällare och vinprovning. Lunch på Osterian som tillhör slottet.

Dag 2

Dagen börjar med en tur till den gamla klosterruinen San Galgano med sitt legendariska svärd inborrat i sten. Vidare till medeltidsstaden Montalcino för lunch och vinprovning av stadens kända Brunelloviner. Ett besök på en ekologisk farm som gör egna Pecorino-ostar, sedan hemresa via byn Aciano för att se de naturliga lerkullarna Crete Senese, ett mycket speciellt landskap.

Dag 3

Kör den gamla landsvägen mot Grosseto söderut till kusten och besök området Maremma, som blivit en Parco Naturale för att skydda växt- och djurlivet där. En tur ut till halvön Monte Argentario med en lunch på en hamntaverna vid havet i Porto Santo Stefano förgyller dagen. Sedan via byn Saturnia med bad i varma svavelkällor. Hemresan går i skuggan av av berget Monte Amiata, Toscanas högsta berg över 1700 m öh.

 

Vi kan även ge förslag på fantastiska vandringsturer och cykelturer i vacker miljö bland vingårdar och olivlundar kring Siena.