Mat och vin är Passion med stor ”P” !

Vinet står i centrum i regionen Toscana, man är otroligt stolt över sina traditioner av vinodling. Områden som tillverkar vinerna Chianti Classico och Brunello di Montalcino är världskända. Men man kan även hitta mindre och inhemska viner som håller minst lika hög klass. Varför inte prova det vita Vernaccia di San Gimignano?

Den gamla klyschan – att en italienare inte äter för att leva utan lever för att äta – är en sanning här! Den toskanska maten är enkel och rustik. Med få, men utmärkta, råvaror får man fram smakerna på varje ingrediens. På våren äter man ”fave” – de gröna, färska bondbönorna med hyvlad pecorino och god olivolja! På hösten vildsvinsragu och porcini – dvs Karl Johansvamp som växer i skogarna i Toscana.

Programförslag

Dag 1

Ankomst till familjedriven lantgård utanför Siena, bland de gröna kullarna i Chianti. På kvällen visning av gården och vinkällaren samt vinprovning av deras utmärkta Chianti Classico-viner. En utmärkt start på välkomstmiddagen, en välsmakande toskansk middag med fyra rätter!

Dag 2

Efter frukost avresa till närliggande vingård för provning av ytterligare några Chiantiviner, på eftermiddagen matlagningskurs där man tillsammans med kocken på gården, där man lagar sin egen middag för kvällen, inklusive pastabakning för hand.

Dag 3

Efter frukost avresa mot Castello di Brolio och Barone Ricasolis ägor , visning av slottsmuseum och trädgård, sedan besök och vinprovningar i Brolios vinkällare. Liten lunch på Osteria di Brolio bestående av tre rätter; antipasto, primo piatto och dolce. På vägen tillbaka ett stopp i Siena för att på egen hand utforska den medeltida staden med sin välkända, solfjädersformade piazza och katedralen från 1100-talet i svart och vit marmor. Kanske en middag på någon av stadens mysiga trattorior ?

Dag 4

Efter frukost avresa mot Pienza och ostprovning på en ekologisk bondgård i Val d’Orcia , med frigående djur och egen tillverkning av den kända fårosten Pecorino. På eftermiddagen ett besök i byn Montalcino för vinprovning av Brunello-viner. Sedan hem för en toskansk välsmakande avslutningsmiddag på gården.