Etrusker och romare, medeltida byar och renässanspalats!

Här finns så mycket att se att man inte vet var man ska börja! Florens förtrollande gamla stad med palats, piazzor och konstskatter är välkänd. Stadens katedral, Santa Maria del Fiore, är en av världens vackraste!

Men varför inte utöka kunskapen om Toscanas fascinerande kultur genom att besöka Sienas vindlande medeltidsgränder eller de etruskiska muséerna i byarna Volterra och San Gimignano?

Programförslag

Dag 1

Ett besök i staden Siena ger en känsla av medeltid, för här är de slingrande gränderna från 1200-tal bevarade. Det solfjäderformade torget Piazza del Campo, känd för sin festival Il Palio med hästkapplöpning, är ett av Italiens mest kända torg. Besök även muséerna kring Duomo, katedralen med sin karakteristiska svarta och vita marmor, och otroliga golvmosaikerna. Lunchen avnjuts på någon av stadens mysiga trattorior!

Dag 2

Följ den gamla antika vägen Via Cassia söderut till byn Montalcino med sitt befästa Fortezza från 1300-tal. I källaren kan man prova Brunelloviner! Sedan vidare till byn Pienza, där påven Pius II ville omvandla staden till en modellstad enligt renässansmodell. Avsluta med ett besök i staden Montepulciano, en av de högst belägna städerna i Toscana med en befäst mur från 1500-tal.

Dag 3

Man behöver en heldag i Florens – minst ! Se den fantastiska katedralen, det berömda konstmuséet Uffizzierna, bron Ponte Vecchio från 1300-talet eller den gotiska kyrkan Santa Croce , där både Michelangelo och Galilei vilar. Tack vare familjen Medici som härskade i staden från mitten av 1400-talet till mitten av 1700-talet, kom de flesta av samtidens stora konstnärer och arkitekter till Florens. Här kan man se verk av Michelangelo, da Vinci, Botticelli, och även besöka Dantes hus.

Dag 4

Starta dagen med ett besök i lilla befästa staden Monteriggioni fr 1200-talet, omnämnd i Dantes Inferno, fortsätt sedan till den berömda San Gimignano med sina många torn och en av de bäst bevarade medeltidsstäderna i Toscana. Efter lunch, ett besök i staden Volterra, med sin etruskiska historia och en av landets bästa etrusiska samlingar. Staden är även känd för sina hantverk i alabaster från trakten.